onsdag 31 december 2008

Rökslang.


Nyårsafton, då kom grannen och hjälpte till med den gamla murstocken och renoveringsslangen. Så nu sitter slangen där och vi har börjat mura tillbaka sten. Gott! En rörmokare va ochså här i dag och vi gick igenom värmesystemet med golvvärmen både nere och uppe samt elementen nere i källaren. Mycket jobb käns det som att det kommer att bli med den biten, men med lite hjälp ska nog de lösa sig. Tack tack för hjälpen i dag! Till er alla från oss på backa, ett trevligt slut och ett riktigt gott nytt år. Och tack alla ni som hjälpt till.

Korkmatta bort


I förrgår var berit här å hjälpte lena ta bort korkmattan i finrummet. Efter ett tag kom ingela å christer å hjälpte till. Blev lite städat oxå. Tack för all hjälp.

måndag 29 december 2008

Taklagsfest.


Nu skulle de nästan kunnat ha varit fest on de inte vore för toaletttaket, men det är det enda förutom överbeslaget runt nya skorstenen som är kvar i takväg, men de ser jag som en barnlek. Alla stuprör på själva huset är ochså på plats, bara dom på verandan kvar, men de e inte bara ..

fredag 26 december 2008

Ytterdörr.


Veranda/ytterdörren är nu monterad, Christer va här och hjälpe till med den. Tog slut på karmskruv så pelle kom med några och hjälpte till med justeringen. Blev nog ett litet missförstånd mellan snickaren och mig, så tyvärr missar bröstningen mellan dörr och fönster med 3cm. Men nu sitter iaf dörren där.

Gottegris


Dom kallar mig godisråtta eller godisgris, vet inte varför, men en råtta jag fick

Juldagen


Nu ska bra några pannor skäras innan dom kan läggas på plats, så de drar i ihop sig. Lena har rivit gamla korkmattor och dragit ut 100-tals spik ur golvet, städat bort en hel del. Ställning blev nerplockad, hela huset blev sopat och massa isolering blev flyttad av lena. Så vi va aktiva på juldagen, men vi tog faktiskt en paus och av en massa god jul mat från inger och lennart. Tack och god fortsättning.

måndag 22 december 2008

Luft.


Nu är bägge ventilations huvarna och en avloppsluftningspanna monterade så nu är den tak delen färdig, nästan. Överbeslaget runt skorstenen saknas, men plåtslagaren är informerad, så någon gång efter jul får vi se.

söndag 21 december 2008

(''Klart'') Nästan.. Eller.


Jo själva taket på baksidan, förutom (självklart) ytterligare en vent.huv och avlopps.vent. Och hela taket på toaletten, men de taket borde va en barnlek, jag läkta ju om efter snickarna hela det taket..

Isolering av ventilationshuv


Spis fläkten kommer denna huv att bli använd till.


lördag 20 december 2008

Muraren skulle gråta.


Muraren skulle gråta om han fick se hur mycket jag kladdat med murbruket när jag murade på plats kronan. De blev inte alls bra, men de syns förhoppningsvis inte från marken sen. La även några nockpannor efter att jag fixat höjden på nockbrädan som av någon anledning har fel höjd!

fredag 19 december 2008

Tänk efter före.


De gjorde inte jag, och fick därför flytta takbryggan. Typiskt, onödig extratid. Det, några pannor och en del taksteg samt lite planering vart alla ventilations huvär hamnar, mer blev inte gjort i kväll. Go natt.

torsdag 18 december 2008

Plåtar.


Nu har plåtslagaren ordnat underbeslaget runt skorstenen, jag har börjat spika tillbaka läkten runt skorstenen och ytterligare några pannor ligger där dom ska.

Tält.


Nu åker ställningen och tältet på skorstenen ha ha

Plåt.


Nu är dom sista plåtarna på verandan på plats.

tisdag 16 december 2008

Inte mycket gjort.


Inte mycket gjort i kväll, men fixat till båda hörnen och satt sista brädan på denna sidan, bara samma bräda på andra sidan kvar, så e de bara dörren med tillbehör kvar sen. I morgon kommer plåtslagaren och hjälper mig med bl. underbeslaget på skorstenen, ska bli kul, kan jag riva tältet och hakiställningen på taket.

måndag 15 december 2008

Vad betyder detta?


Jo att rökkanalen är större än 150mm vilket innebär att vi kan ansluta i princip viken eldstad som helst. Lampkupan är 150mm och den slant igenom utan problem så i morgon skulle jag beställt slang, liknande den som ligger breve, om det inte för att jag glömde mäta längden.. Plåtslagaren var här en sväng och fortsätte med verandan, locket över framkanten blev nästan klar nu ska bara jag snickra färdigt hörnen innan han kan göra helt klart. Rev och lastade en del ställning, börja på taket med att riva tältet över skorstenen och skrapa gammal murbruk. Samt städade lite. Lena har ochså städat lite i dag.

Spegel.


Så där ja, nu ska de bara tillverkar speglar av 18mm limträ skivor och skruvas fast i mitten av alla fält, men de får vänta.

lördag 13 december 2008

Veranda.


En massa ställning är nu nerplockad och verandan tätnar. Paroc Drevremsor, Mataki vindskyddspapp och Moelven finsågat som foder utvändigt runt alla fönster är det som är på tapeten denna helg. Pelle hjälpte mig med ställningen. Tack för det.

fredag 12 december 2008

Målning.


Torsdag och målnings dags. Tar och tittade på spottar, dammsugare och andra atiraljer efter jobbet, så det enda som blev gjort i dag va grundmålning av några bräder.

torsdag 11 december 2008

Så får det bli.


Inger och lena grund oljade och grundmålade en massa läkt och en del plywood på måndag, som jag sen på tisdag målade första svängen. I går onsdag spikade jag allt på plats och fortsätte med fönstrena på verandan. De ska ju bräder ovanför, under, emellan och lite var stans, ett jobb som kommer att ta ett tag, de syns ju mycket väl, så lite fason på bräderna får man försöka med. Emil kom och skulle hjälpa mig med att sota skorstenen, men det visade sig att rökkanalen va mer än dubbelt så stor som jag trodde. Bra för då kan man släppa mer en större strupe, vilket innebär att det finns ett större utbud av eldstäder att välja på.

söndag 7 december 2008

Underbleck


Nu sitter alla fönsterbleck och ytterligare några plåtar där dom ska.har ochså sågat till en del plywood och endel lockläckt som Inger kommer i morgon och målar. Natti natti

Plåtskodd.


Nu har plåtslagaren varit här och gjort färdigt den gamla skorstenen, blev väll inte så dum?

Fast.


Nu sitter skorstenen fast i takstolarna, så nu måste den va stadigare. Fortsätte med isolering och städning innan kvällen blev för sen.

fredag 5 december 2008

infästning


Nu är skorstenen nästan fast i takstolarna. Men tröttheten vinner, så vi får fortsätta i morgon. Sen sista uppdatering har även 3 vindskiveplåtar hittat sin plats på taket,(trots 15cm blötsnö) och en hel del ställning har hittat hem till byggcompaniet.

tisdag 2 december 2008

Kronan på toppen.


Nu är det bara kronan på toppen , infästning i takstolar och några få fogar inne som är kvar, sen är skorstenen färdig. Jippi. Muraren var har i dag med och gjorde ett riktigt bra jobb, så nu måste jag ha traktens snyggaste skorsten, speciellt delen som jag murat och fogat ;) vilket jäkla jobb de va men nu är 350 sten och 630kg bruk uppe. Puh.

måndag 1 december 2008

Mur


Halva skorstenen murad :) muraren gjorde ett bra jobb, fortsätter i morgon. Men 250 sten som jag trodde skulle räcka blev ju som vanligt för lite, fick åka och hämta ytterligare 160st. Ett jäkla arbete att bära upp allt, med de e de värt för att få en så snygg skorsten. Plåtslagaren var även han här i dag, montera en del av skorstensbeslaget på den gamla skorstenen, montera några andra plåtar och visade mig hur jag ska göra med underblecket på toaförtret.

Vi passar även på att skänka Emil en tanke som fyller 25 år i dag GRATTIS! (Vi påminner on att han är 25 år ett helt år..)