söndag 30 november 2008

Skorstenen


Skorstenen på väg upp.

Varför har elefanten snabeln fram. För att den inte ska stoppa jordnötterna på fel ställe.

Tält.


Eftermiddagen och kvällen har jag tillbringat i ett tält på taket, byggandes skorstenen. Nu är den upp limmad och armérad med betong och järn. Bara teglet kvar. I dag har även Inger, Lennart och Christer här och hjälpe till med städning och att riva ställning. Ett riktigt stort och bra jobb gjorde dom i dag, e såg riktigt förjävligt ut både inne och ute före dom kom. Tack tack. Lena jobba och sen städade även hon, så en hel del har hänt här på Backa i dag, go natt.

Tufft!


De e tufft att va cowboy när bootsen är tunga. Vissa jobbar på och vissa...



Nej då. Det är allt befogat att va en paus efter långa dagars jobb.

lördag 29 november 2008

Partytält #3


Nu är det nere för räkning. Röken i bakgrunden är plasten som bränner upp. Körde hem 192 frostsäkra tegelsten som torbjörn hjälpe mig att bära upp till taket på en ställning. Suverän hjälp.

torsdag 27 november 2008

De kanske


Blir färdigt någon gång, med de närmar sig.

Flytta.


När vi flyttar nästa gång, blir det lite större.. Eller vad tror du?

Skorsten


På väg ut i fria luften

Här va de falsat.


Här håller plåtslagaren med hjälpreda på med att falsa plåt. Riktigt bra blir det.

onsdag 26 november 2008

Backa måleri.


Nu e klockan snart 1, 44 brädor har fått ny färg och Doris vill att jag lägger mig. Snickarna har bl bräsforat altan och plåtslagaren har varit har och nästan falsat klart plåten på altan. Go natt.

tisdag 25 november 2008

Arbetarskyddstyrelsen.


Arbetarskyddstyrelsen skulle nog inte tycka om denna ställningsanordning! Men den fungerar. Sen senaste uppdatering har plåtslagaren knäckt till några plåtar och monterat, bl. plåtarna vid ränndalarnas slut. Snickarna har nu fortsatt på verandan med bräsforing, plåtar och lite div. All gles på övervåningen är så plats och en del isolering i golvet på altan. Väggen som fönstena står på börjar va form och huset blir tätare för var dag.

söndag 23 november 2008

Mer pannor.


Ja då va den tak-delen färdig, förutom dom bitarna som är så små så att dom limas fast. Med 7 minusgrader och snö så fastnar inte limmet så de får vänta. Isolerade lite på toan nere med. Så nu blir de varmare och varmare efter var dag.

5 kw.


Lockläkten räcker nog inte riktigt, så Sågade till några till som sen Berit målade med faluröd. För att inte färgen skulle frysa så inhandlades en el-björn. Men för att inte all värme ska försvinna raka vägen ut, så tar det bara att börja isolera på allvar. Men det är inte alltid lätt, trångt som attan och inte ett std mått, så all isolering måste skäras och pusslas. Berit har gjort ell ryck i städbranchen, de va mycket bra.

torsdag 20 november 2008

Mörkt.


I dag va plåtslagaren här och gjorde lite plåtjobb, bl. Första plåten på verandan. De e mörkt men en plåt som ska falsas är det på bilden. Några få pannor på taket kom på plats med.

Fönster.


Onsdag och nästan alla fönster på verandan monterade. Bara pardörren och fönstrena breve den, men eftersom mycke material ska bäras in så avvaktar vi me de.

onsdag 19 november 2008

Finanskrisen.


Om alla vore som jag, så hade det inte varit någon finanskris. Eller så hade den kommit för länge sen och slagit till hårdare. Detta pga. Att mycket jag gör, gör jag om ibland 4 till 5 gånger! Fy Faan, bara krångel och onödiga ej genomtänkta slarvfel. Men fick lite gjort på taket iaf. Plåtslagaren var här i dag och mätte lite, kommer kanske i morgon och monterar lite. Snickarna börja på den låga verandaväggen under fönstrena och montera 4 fönster på verandan i dag,

måndag 17 november 2008

Inte mycket gjort.


På huset blev de gjort för oss i dag, men för snickarna blev de lite mer gjort. Uppe på balkongen bygde dom golv av 1' råspont och la papp uppe på. Nu e de bara plåtslagaren som ska falsa plåt på toppen. Började köra bort ställning i dag, sen va vi på ultraljud, bytte däck på båda bilarna och städade bort alla brädbitar och bråte under verandan i torpargrunden.

Bäbis.


Första kortet på den nya familjemedlemmen. En Tilda blir det med all sannolikhet. Lite svårt att se kön, men troligtvis en tjej. Beräknad födsel 14:e april.

söndag 16 november 2008

Ställning bort


Detta har hänt idag. Berith har målat dom mesta takutskotten. Peter hjälpte till att bära fönster. Peter och Stefan plocka ner en del ställning, Lena har isolerat verandataket och Stefan har som vanligt hållit på att lägga takpannor

lördag 15 november 2008

Inte klok.


Att jag är är det ingen, inte en enda som sagt, och de e klart, dessa småbitar kommer troligtvis ingen å se..

Läggningen fortgår.


Nu har jag iaf. lagt takpannorna förbi nocken på verandan. Skulle börja att kapa och pussla i ränndalen, men då kom det, vattnet. De börja regna som vanligt, och klockan närma sig läggdags, så då får det vänta litts i morgon. Hämta mer material, 28x70 och 1x5'' råspont måla mer 6'' och 5'' bräder och klädde ho nästan hela verandan i presening, blev förövrigt ochså gjort i dag.

torsdag 13 november 2008

Nästan


Snickaren bräsforar, men nu är det nära..några få brädor, så e de klart.

Stekpanna


Men här har vi nockpannor. Den lätta delen av taket är nu färdig sånär som på några vindskivor.

Stekpanna


Men här har vi nockpannor. Den lätta delen av taket är nu färdig sånär som på några vindskivor.

tisdag 11 november 2008

Duktig snickare


Mer bräsforing bra bra. Vi bar mer material som stefan hade med hem.

Ritning.


Så här ser ritningen ut som följde med med fotplåtarna.plåtslagaren skräddarsydde allihop.

måndag 10 november 2008

Djupa dalar.


Och jag fortsätte med ränndalarna efter arbetsdagen. Inte färdig på bilden, men så fick de bli i kväll. Fortsätter nog i morgon. Go natt.

Måndag.


Ny färsk vecka med nya utmaningar och lösningar, eller.. nej. Ny vecka, ja, nytt Regn, Ja, samma utmaningar och samma lösningar som ska till. Men snickaren fortsatte med bräsforing, förutom när de regna som värst, då va han inne och börja med en taklucka.

Ränna,


Den första ränndalen klar. He he. Numera ligger även nockpannorna med nocktätningen på plats. Taket är taket över sovrummet, de minsta av dom alla. Sen kom regnet. Då blev de att ha go under tak.

söndag 9 november 2008

Isolering.


Mer och mer isolering hittar dit den ska, en bunt är ingenting den bara försvinner.

lördag 8 november 2008

Isolering


På torsdag var Christer och Inge här och isolerade alla nya väggar, de va jätte bra, många balar försvann från golvet och in i väggarna, så nu finns de plats för annat i stället. Tack tack för hjälpen.

tisdag 4 november 2008

Experiment.


T-röd i en burk bränner fint med lagom låga, inga avgaser eller sot, kanske kan de höja tempen i huset lite lite. Måla några bräder till i dag, som nu ligger på tork, samt hämta en del plåtar hos plåtslagaren i dag efter jobbet. Sen va de dags. Hög luftfuktigiet gjorde att jag skulle försöka få huset tätare. En skiva framför veranda dörren hjälpte till, sen börja dagens stora problem. Taket i sovrummet är inte de minsta rakt eller plant, hur går man tillväga enklast, utan att bygga ner för mycket, de e redan låg takhöjd. 2.36 på lägsta..vi sover på saken..

måndag 3 november 2008

Fint väder, uppehåll minusgrader sol någon timme


Så fint väder får man passa på, inte var dag. Snickaren gjorde färdigt gaveln i dag och inne på hallen uppe. Jag la tegel, montera takbrygga och taksteg på den 3:e takdelen i dag.

söndag 2 november 2008

En liten del


En liten del av de som är kvar att lägga. Har nu upptäckt på riktigt att de e ett helsike att lägga lertegel, måste mäta efter varje rad, får de kan dra sig en cm per rad utan att man ser det när man är uppe på taket.

Takläggning


Taket växer fram, sakta men ganska säkert. Många många pannor ska kapas så de tar sin tid.

lördag 1 november 2008

1/10


En del av 10 tak-delar ligger nu teglet på plats, förutom alla svåra pannor, som vid ränndalen och ytterst vid vindskivan. Där måste man gå i luften om jag inte hittar på ett bra fäste till stegen och lägger på teglet som redan ligger. Go natt.

Kranbil.


I dag kom sveriges största kranbil och lyfte upp teglet på taket, de gick riktigt bra. Emil, bengt och torbjörn hjälpte till. Tack tack.