fredag 31 oktober 2008

De mörknar.


Varje dag har sitt slut, men alltid för tidigt, ljus och bra ögon bör man ha när man renoverar. I morgon kommer kranbil för att hjälpa till att lyfta allt tegel upp på taket, sen kommer det att ta några veckor innan de ligger på rätt ställe. Vi blir nog 4 - 5 personer så de går nog bra. Simpelkort, vad är det? Jo ett annat namn för murarsnöre.

Det närmar sig..


De närmar sig slutet, men de e otroligt mycke jobb kvar. Norra gaveln är nu helt klar, och södra som synes så gott som klar. På taket är nu alla fot plåtar på plats och några pannor hittar sin plats.

onsdag 29 oktober 2008

Måleri


Snickaren fortsätte med bräsforing, jag och lena målade och sågade till mer 6 tums bräder och 2 tum 4 till mittband.

måndag 27 oktober 2008

Landgång.


I dag har Lena sett till att vi fått omint mer att gå på go till lillstugan, gräsmattan börjar bli lite lerig, så de behövdes. Snickaren fortsätte med bräsforing, på vägg och foder mm runt fönster. Det va det för i dag.

söndag 26 oktober 2008

Party.


Nu kan de partayas igen, förstärkt med tejp och simpelkort. Dagens fråga: vad är simpelkort? Blev en hel del städning och bära av isolering i dag. Montera även en del fotplåtar innan de va dags för tvagning och läggning.

Äpple


Sista bilden på äppelträdet, nu får de bereda plats för partytältet som ska flyttas och renoveras.

Regn och blåst.


Blev inte mer gjort än lite städning och en provisorisk dörr till källaren efter jobbet på lördag. Det blev liksom en skorstenseffekt genom hela huset med kall rå luft, så en dörr gjorde susen.

lördag 25 oktober 2008

Pannor


Dom två första pannraderna är nu lagda, klamrade och inrättade. Inget snabbt jobb att få till dom, lertegel har ju inga falsar som griper tag och gör läggningen enkel. Snickaren fortsätte med bräsforingen som kan ses på bild.

torsdag 23 oktober 2008

Trä, tegel och plåt.


I dag har jag kapat många pannor för att det ska passa bra vid takfoten. Mycket jobb. Satt dom sista läkten och varit hos plåtslagaren och fått specialtillverkade fot och vindskive plåtar. Snickaren fortsätte med gaveln, bräsfora, och gjorde färdigt runt några fönster. Några underbleck och knutbräder som saknas. De blir jättebra.

onsdag 22 oktober 2008

Strålning.


Hela den norra gaveln är nu röd, alla locken är inte på plats men det är rött iaf. Vi är jätte nöjda, 3'' överliggare blir kanon. Jag och Lena har inte arbetat något på huset i dag, men vi var i karlstad och lämna ner uppgifter på hur vi vill ha köket, så on ca en vecka får vi svar på det. Annat som hänt i dag va att vi gjorde ett ultraljud! Bäbisen mår bra, och har har inga fel som doktorn kunde se. Dom säger att den är lik sin far för den va inte still en sekund, snurra runt, sparka och vifta i armarna, kanske teckenspråk i 14:e veckan?

tisdag 21 oktober 2008

Fönster


Med knektar och foder, bara underbleck som saknas på första fönstret

Bär


Dubbla bärläkt på toataket, då blev de rätt.

torsdag 16 oktober 2008

Regn rusk och en lastbil


De blev för mycket för partytältet som vi köpte lagomt till snickarstart. Lena har städat nästan överallt, så nu börjar de likna något. Stefan fortsätter med läkt och takfötter. Plåtslagaren har gjort färdigt alla ränndalar nu iaf, men har mycket kvar än.

tisdag 14 oktober 2008

Krok.


Några hängrännekrok och underbeslag är det som blivit monterat i kväll, i månskenet.

Hängränna


På den tillbyggda delen på stor taket.

måndag 13 oktober 2008

Bär finns det on hösten..


Men bär-läkten finns där året om. Det är läkt och hängrännor som monteras. Mycket återstår.

lördag 11 oktober 2008

Händer och fötter.


Så får det bli. Ändrat läktavstånd och flyttat upp hängrännorna och sen kommer jag att kapa i dom 2 nedersta pannorna, då blir det inte så dumt. Men aj va tråkigt jobb, att andra på något redan gjort..

Väder.


De måste dokumenteras, vädret va faktist fint och regn fritt, helt otroligt.. Synd att vi jobbat i dag,.

fredag 10 oktober 2008

Tätare


Nu har alla fönstren kommit på plats, gott. Dom sista 4 kom på plats i dag, snickarna spika även nockbrädän, den som nockpannan delvis ska vila på, och den sista vindskivan ute på tittuten i sovrummet. I gårkväll rev jag och lena ut dom sista 2 gamla fönstern bar en hel del bräder och sågade ur ett hål som va för litet till ett fönster. Go natt!

torsdag 9 oktober 2008

''Bräsforing''


Hela nästa vecka blir snickarna borta pga älgjakt, så nu gäller det att få stugan tät. Under tiden jag hämta ställning så passa dom på att få upp några bräder på väggen, så nu ser det snart ut som ett hus:)

onsdag 8 oktober 2008

Faller.


Bitarna faller på plats, mer fönster i stugan har plockats i av snickarna, så huset blir tättare för var dag. Nu fattas bara 5 fönster i stugan. Plåtslagaren va även här i dag och montera plåthuven på den gamla skorstenen och gav lite tips om hur jag skulle sätta hängrännorna, så nu har jag rätt den första en gång till, sen är det bara att riva ner resten av rännorna jag monterat och göra om. Jippi ;)

tisdag 7 oktober 2008

Ursäkta dröjesmålet.


De va några dagar sen det blev uppdaterat, men de som hänt är att asfaboard har kommit upp på hela den norra gaveln, 7 fönster monterades av snickarna i dag, och i går måndag satte dom nästan alla vindskivor. Hade nog gjort färdigt det om vi hade målat nog me bräder, att jag sågar fel så att några x-tra måste målas gör ju inte saken bättre. Hängrännor är ett kapitel för sig själv, eller hela takfoten med fotbräda, fotplåt och läkt i alla dess former. Har montera en hel del rännor i dag, för att konstatera att vattnet kommer att rinna från takpannan över hängrännan! Bara att göra om. Men nu är det gonatt!

Målning


En hej del bräder till vindskivor, knutar, midja, fönsterföder och fotbrädor har grundmålats, så när dom kommer upp så här dom ett litet skydd tills nästa år.

Inte bra.



Kunde ha varit bättre..



måndag 6 oktober 2008

Häng-


Rännan den första med den undre fot-plåten på plats.

fredag 3 oktober 2008

Sköft.


Snickarna sköfte i dag, men plåtslagaren var här någon timme och börja med några ränndalar och den gamla skorstenen. Så lite har hänt i dag med. Go natt.

Norra sidan



torsdag 2 oktober 2008

Yipey kaj åou.


Nu går de att uppdatera igen. Våran familj är utspridd från arizona usa till mellersta thailand, så vi börjar med en väderrapport. Vädret är strålande, (i alla fall regnet) solen lyser stark (med sin frånvaro) så skydd är att rekomendera (regnkappa). Temperaturen är hög (när vi bär lite för många bräder åt gången) å allt är på topp(en av skorstenen som vi nu ska renovera. Har inte hänt så jättemycket sen sist, men snickarna håller på att spika asfaboard, så nu är huset snart tätt! Mer material har hittat hem, dörrar står i uthuset, fönster kommer snart, dom är på jobbet än. Vi har målat en hel del. Fotbrädor börjar komma på plats och rätt kanal i skorstenen har hittats. I morgon mäter vi längden och på måndag beställer vi en 'strupe' som ska ner, och muras på plats, sen kan vi elda i kamin som vi fått lånat:) go natt.

onsdag 1 oktober 2008

TILLFÄLLIGT AVBROTT.

PGA. DATA OCH MOBILTELEFONTRUBBEL SÅ ÄR DET STILLESTÅND MED UPPDATERINGAR ETT LIOTET TAG, MEN ÅTERKOMMER SNARAST MÖJLIGT.