torsdag 31 juli 2008

VM i matlagning!


85 matlådor i frysen, det är vad lena har gjort dom sista dagarna. Mycket bra att ha när vi bygger som nerv. Speciellt med tanke på att spisen i lillstugan inte är så stor. Utvändigt har några isolerskivor tillkommit under kvällen, det var det.

Isolering

Tja, forsatte att isolera källarväggen, rosa överst, ett gult streck av fogskum, sedan blå underst, det blir snyggare och snyggare, ska kanske lägga till någott rött med....
la även fädigt det sista dräneringsröret på baksidan av huset, koppla på diskbänksröret från lillstugan och koppla in varmvattenberedaren.
Så på torsdag morgon kunde vi duscha med varmvatten för första gången på drygt en vecka, gott.
Det märks att semestern är slut för våran del, det går betydligt saktare, när vi har ett arbete att sköta samtidigt, det värsta av allt är att snart kommer snickaren, och då ska mycket mer vara färdigt, men det är bara att arbeta på.



tisdag 29 juli 2008

Arbetet går vidare..


Grävde ur för hand och satte dagvattenbrunnen på baksidan, pensla lite membran som ska va längst ner på grundmuren, la ett dränrör, men flexböjarna var slut så vi fortsätte med att isolera källarväggen. Eftersom vi inte har någon semester kvar så går det lite saktare, men det går framåt iallafall.

måndag 28 juli 2008

Den mörka Den gode och den blöta.


De ses mörk ut, det är natt. Det ser gott ut. Vi e en bra bit påväg. Det set blött ut, dom varna på radion för häftig åska, det käns i luften och grodorna kommer fram, så nu kommer snart regnet.
Tony var här i kväll med och grävde igen en dränering, och avlopps röret, så nu har vi nytt fungerande avlopp. Dock ingen dusch än, men snart förhoppningsvis. Go natt

söndag 27 juli 2008

Hjälp är bra att ha!


Även Inger och lennart var här i dag och hjälpte till, lillstugan städad, nästan all lockläck borttagen, hjälp med drän och avlopps rör, och massor av kartonger och blommor bortkörda, en del av allt dom gjorde i dag. Så nu börjar vi bli riktigt på gång.

Nu går det att gå!


In i huset utan att klättra, va gott! Tony var här i dag med, på en söndag va bra! vi fyllde färdigt runt verandan och en bit till, men när vi skulle gräva för dräneringen så stötte vi på patrull, BERG! Men då får vi tillfälle att pröva på lite dynamit, he he.

lördag 26 juli 2008

Vatten vatten..


Idag lördag kom grävasen och börja fylla runt verandan, kul att komma upp ur marken:) men självklart träffa vi på berg, där vi skulle dra ut ena dräneringen, inte bra. Så nu har vi 2 alternativ, spränga med dynamit eller försöka att gräva av ett annat håll och se om det är bergfritt där. Vi försöker först med alt. 2. På bild ses den ena hemmagjorda dagvatten/dräneringsbrunn, där 4 drän och 2 dagvatten går i, och sedan leds bort i ett rör.

Så där ja.


Så här ses de ut 06:00 på backa, vi får se hur det ser ut i kväll..

fredag 25 juli 2008

Avlopp.


Dom sista rören kopplas nu på till knytpunkten, eller tillsyningsbrunnen, här har de tagits hål genom väggen bakom ena acumulatortanken i källaren, inge kul, fick flytta på tanken först, vilket innebar massa kapning av en hel del rör, att beredaren som sitter inne i fortfarande är full med 150l. vatten gjorde inte saken lättare, men de största problemet blir att sätta tillbaka tanken. Min kontakt på elviersson's tar har å titta i dag och klura ut hur vi skulle ha det, De va bra. Men nu efter mörkrets inbrott byter vi en brunn i källaren. Sen hoppas jag på att fortsätta isolera grunden inmarn sovdags. Go kväll tomten.

torsdag 24 juli 2008

Färggrant!


Rosa 5cm & ljusblå 8cm markisolering (extruderad polystyren)blir riktigt färggrant. Har även fäst ett svetsat nät på den rosa, så att putsen som kommer av bli där får lite armering. Berit och peter hjälpte till bra i eftermiddag/kväll, berit hjälpte lena med det sista på dräneringen i, under och runt verandagrunden. Bra bra, nu e de bara att gräva igen där. Peter hjälpte stefan med en avloppsbrunn, (tillsynsbrunn på svenska) och en del avloppsrör, så nu är det bara resten kvar. grävarn kom med ett lass singel och ett lass sållat naturgrus som vi ska ha på lördag när vi gräver igen en del. Tack för dagens hjälp snart go natt världen.

onsdag 23 juli 2008

De blir värre!


I dag va tony här och grävde upp på baksidan, så att vi kan montera platon och isolering på 'gammel' källaren. Vi har även börjat monterat en del platon och isolering, underlätta när inger kom och hjälpte till och hade köpt med pizza, tack tack. Men nu fortsätter vi tills i morgon då vi kan sova några timmar.

tisdag 22 juli 2008

Puts i sommar.


Emil hjälpte oss att putsa på insidan av torpargrunden, tack för hjälpen. På utsidan har vi målat första lägret med kallasfalt, vi har även målat flytmembran längst mer på källarväggen. Tony ställde ner en grävmaskin här i dag, i morgon kommer han och gräver runt den gamla källaren, så får vi montera fuktspärrmatta och isolering där med. Nu e de bråttom, tidsplanen havererade för länge sedan, och snickarn kanske kommer om 2,5 vecka aj aj

måndag 21 juli 2008

Regn och puts.


I dag har det regnat;) men vi har även putsat bra mycket, lena har rivit formen, som var på toppen, hon har även varit blandningsmästare vid tombolan. En del städning och arbete på soffbordet har det blivit i dag med. Men nu har vi sjukskrivit lena, det är mycket synd on henne nu, hon tappade batteriet till skruvdragaren på foten, så nu e foten 2 storlekar större. Stackars henne, men att stefan nästan sågade av ena fingern i går, det gör ingenting.. Tack för den goda middagen som du Inger lagade är oss, då fick vi jobba lite x-tra under tiden. God natt sverige!

Regn regn regn.


Ovanligt men sant, skulle bli ett herrans väder på söndag. Putsning är det som står på schema ordinarie men jag städa i stället. Men när det inte regna så mycket, så började jag putsa ändå, men då öppna sig himmelen.. De va bara att täcka så gott de gick och sluta för dagen.

Färdigt


Lite sent uppdaterat, men på lördag fick grunden den rätta höjden, gjöt på en liten klack på ca 15 cm. Totalt med källaren så är det 30 meter, så de blev en del hinkar.

lördag 19 juli 2008

Formar


Tja, gjorde formar till ventilerna i grundmuren, börja på att hugga ut i lecan i formen för dom, glömde nämligen bort dom först, gjorde om formen på toppen för 3:e gången, hade ritat för många streck på väggen, och följde fel såklart, men men. Annars inget speciellt,

torsdag 17 juli 2008

Antik Rundan Nästa..


Så här ser det ut när Lena antibehandlar soffbordet som hon har byggt i dag. smidda spik, kätting, kratta, kniv, vinkelslip, ja alla möjliga verktyg har används för att få den rätta "antikytan" men efter laserig så blev det kanon. Grundmuren ite färdig än..

Slip & Släp, bär & mät..

Regn regn regn.


Balken ovan källardörren är gjutad, och formen påbörjad, men sen kom regnet, de riktigt öser ner, så de fick bli en tidig kväll.

tisdag 15 juli 2008

Gjutning, igen..


Här ska de gjutas ett golv, satte dom sista stenen i kväll, i morgon hoppas jag på att gjuta en liten klack, så att väggen kommer upp i rätt höjd, det blir även en balk ovanför dörren, som blir x-tra armérad förstås. sedan läggs en papp uppe på, så att plattan kan röra sig lite. I morgon börjar även arbetet med formen. Även Skodilac:en fick jobba i dag, när jag och lena körde tillbaka 118 leca sten som inte blev använda. Lena har även packat ner en hel massa kläder som ska köras bort i morgon. Först lite sömn, sen tar vi nya tag,

måndag 14 juli 2008

Etapp 3 eller 4 eller..


Vet inte vilken etapp i ordningen det är, men nu är iaf murningen klar! Jippi! Svärfar va här en hel dag, så då blev det lite mer gjort. Några 9cm sten saknas där vi ska gjuta valvet till toan, sen blir det till att bygga en liten form för att gjuta på en liten bit högst upp för att komma upp i rätt nivå. Sen ska valvet gjutas. Under tidén ska de slås upp ett dörrhål på itu vi kommer in i tvättstugan, gjutas en liten bänk blir de, egentligen är det en stödmur för gamla torpar grunden, men höjden är rätt för en bänk, sen får vi se.

Cowboy..


De e tufft att va cowboy när hästen har rymt, eller de e tufft att va vattenpass när stefan murar..

Mörkt..


När de börja bli så mörkt att man slog sig på fingrarna i stället för på lecasten, så fick man ta från lasern å rita lite streck på väggarna. Förövrigt blev de en del funderingar när de regna som mest. Blev faktiskt lite klokare! men i kväll vann jag mot knotten! Efter 1 någonstans så gav dom upp! Ha ha.

lördag 12 juli 2008

Snart slut.


Nu e de snart slut på sten, de kan bara betyda en sak, att väggarna inte ska bli så mycket högre. Vi fortsätter i morgon,.

fredag 11 juli 2008

Dagsljus


Så har ser de ut i dagsljus, strax efter lunchtid i dag, blev lite dåligt med sand kvar, så de fick bli en paus i murningen för att hämta mer sand.

torsdag 10 juli 2008

De växer.


Tro de eller ej, men väggarna växer på höjden, å pallarna breve krymper. Sakta men säkert. Tja de va de som har hänt i dag, go natt.

onsdag 9 juli 2008

Murat.


I dag ja murat och på nästa projekt lurat.
Grannen kom, hjälpte mig, sedan han orda: stefan du är för noga!
Så efter nattens rast, nästa skift är gjort i all hast.
Eftersom jag inte är någon murare, så tar de lite tid, men nu hoppas jag på att de ska gå snabbare. Men 3 skift är gjorda i dag, plus att det är börjat med några sten i andra änden med. Go natt

tisdag 8 juli 2008

De tar sig..


Första skiftet i källar väggen är på plats. Givetvis inte helt rakt, fast vi la ner så mycke tid på profiltrådar, men vi e alla barn i början, så bättre än så blir de inte. Nästa hus som byggs blir bättre... Nej, nu e de andra skiftet i säng! Mur och puts, snark och pust.

måndag 7 juli 2008

Skräckblandad förtjusning?!


Tror nog att de va mer kul än farligt, när lena körde hjullastare för första gången. Nu e 10 pall lecasten å 1 pall murbruk på plats, samt en oljetank från -61 bortkörd. I morgon börjar vi att mura. Samtliga fönster och ytterdörrar e beställda i dag me, så trots lervälling och översvämning så blev de en del gjort, men allt blir lite mer omständigt eller om man vill, spännande, när de kommer så mycke regn, regnet strilar, nu skvätter vi i säng! Go natt:)

söndag 6 juli 2008

Många lösa trådar.


Dom är inte längre lösa! Efter mycke mätande sitter dom där dom ska, nu ska bara tony komma med leca sten och murbruket, ca 10 pall totalt.

lördag 5 juli 2008

Två på svaj..


Två ståltrådar med varsin tejp med ett streck på, ser kanske betydelselöst ut, men aj så viktiga. Detta markerar vart ytterhörnet på huset ska bli, en granne bistod med ovärdelig hjälp när vinklar ska mätar och väggmått ska justeras, en del jämkning fick de bli. En positiv sak e att gammelhuset e förvånandsvärt rakt åt flera håll! Lena städat i uthuset, målat och hjälp till mycket med alla ståltrådar i dag. Mer tråd i morgon, nu träder vi i säng;)

fredag 4 juli 2008

torsdag 3 juli 2008

Färdig!


Lena stod för dagens mesta arbete i dag. Måla färdigt lill-stugan! Stefan smickra lite nere i källar-toan. Men i morgon blir de spännande!

Zzzz z...


Drabbad av förkylning, sådan man kan dö av, så Lena flydde fältet för att diskutera kök & bad med några grannar, själv sov jag bort nästan hela kvällen, men ett livet ryck fick de bli nere i källaren. Nu får segram's hjälpa mig med några bakterier. Go natt

tisdag 1 juli 2008

Förstörelse.


Tänk va mycke o-reda en liten hjullasare kan göra. Har forslat bort en hel del massor inför fredagen, då en snickare kommer och hjälper oss att sätta ut profiltrådar, då är det bara att mura efter dom sen, och då borde alla väggar hanna där som ska. Lena har målat och slipat dörrar och foder under dagen, nu börjar de se bra ut!

Nytt dörrhål.


Lånade en motorkap och kapade upp hålet till dörren, så att man kommer in i nya källaren. Vi väntar ett tag med att knäcka hål i väggen. Smickrade förövrigt lite på toan i källaren.